Опис
Загадкова назва «хмелі-сунелі» у перекладі грузинської означає «суха суміш». Ця приправа, можливо, і була вигадана в Грузії. Однак її широко використовують і, відповідно, готують на теренах усього сонячного Кавказу.
Це складна композиція спецій та пряних трав.
До складу хмелі-сунелі входять:
- майоран;
- базилік;
- шафран;
- кріп;
- червоний перець;
- коріандр;
- селера;
- петрушки.
Іноді список прянощів розширюють і додають до складу хмелі-сунелі перцеву м’яту, пажитник, ісоп, чабер, лавровий лист.
Всі трави сушені та подрібнені. Кожен компонент, крім шафрану та червоного перцю, додається до композиції в рівних пропорціях.
Ця приправа багата не лише на смакові та ароматичні відтінки, а ще й на корисні речовини.
До складу хмелі-сунелі входять:
- вітаміни груп, С, А;
- антиоксиданти;
- ефірні масла;
- харчові волокна;
- мінеральні речовини (фосфор, магній, калій, марганець тощо);
- флавоніди.
На 100 г продукту: білків – 5 грам, жирів – 40 грам, вуглеводів – 10 грам. 447 Ккал на 100 г продукту.
Щоб детальніше розглянути хімічний склад цієї приправи, варто окремо вивчити елементи, що входять до складу кожної трави або спеції, які містяться в поєднанні хмелі-сунелі.
Приправа «Хмелі-сунелі» СЯЙВО створена для приготування страв з птиці та м’яса. Хмелі-сунелі насичують м’ясні супи, бульйони і підливи трохи гострим і витонченим смаком. Цікаві кулінарні нотки стануть незвичайним присмаком для страв із риби. Це порошкоподібне пряна, але не гостра суміш трав та спецій. Приправа традиційно використовується мешканцями Кавказу, насамперед у національній кухні Грузії.
Відгуки
Відгуків немає, поки що.